luni, 22 octombrie 2012

Iarba e mai verde la pârnaie


Un mare filozof a zis odată "Să trăiți bine" și cu toții ne-am întrebat "UNDE???". Astăzi a venit și răspunsul: la pârnaie. 

Conform antena3.ro deținuții o duc mult mai bine decât oamenii aflați în pragul sărăciei. Deținuții, pe lângă cazare, au și 3 mese incluse, programe de recreere, educație școlară, consultații și tratamente medicale, totul la prețul nemaipomenit de "televizorul vecinului ar arăta mai bine la mine în casă" sau "nevasta a respirat prea mult și mi-e să nu i se aplece". 

Toate aceste lucruri, mulți oameni liberi și care nu au comis infracțiuni, nu beneficiază de ele. De ce? Pentru că n-au fost destul de deștepți ca să comită o infracțiune și destul de proști că să fie prinși. 

Evident, să nu ignorăm dezavantajul minor al minunatului loc din basm care poartă numele de pârnaie, și anume, privarea de libertate. Deținuții nu pot alege ce și când mănâncă, când ies la aer liber, când fac un duș, au pierdut acest privilegiu. Oamenii săraci n-au de ce să se plângă, pot face duș oricând, deși n-au apa, pot ieși la aer liber oricând, deși n-au unde și pot alege ce și când mănâncă deși n-au ce, dar au libertate! 

Problema nu e că pușcăriașii o duc bine, problema e că oamenii liberi o duc rău. E normal ca pușcăriașii să o ducă bine. Un om în condiții mizere se complace, își justifică comportamentul neadecvat și se va purta la fel în continuare, pentru că e tot ceea ce știe. Închisoarea nu este o instituție doar de pedepsire a faptelor rele, este în egală măsură și o instituție de reeducare. În România, doar 45.87% din deținuți sunt recidiviști, ceea ce, dacă mă întrebați pe mine, nu e rău, nu e rău deloc. 



Dacă vreți să vedeți mai multe statistici  legate de acest subiect, găsiți la sursă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu