E proști rău, da e mulți și o duce și bine.
România, maicăăă! Au ajuns și românii pe youtube, în număr destul de mare, aș putea adăuga, număr care o să se mărească în continuare drept consecință a programului de partnership cu Youtube care a fost adăugat recent și pentru România. Unii populari, alții mai puțin, dar majoritatea se bucură de foarte multă atenție, atenție care zic eu, nu ar trebui să fie justificată. Hai să vedem și de ce.
În România sunt populare în mare parte video-urile de tip vlog personal, vlog comentariu și sketch-urile și vreau să discut despre fiecare în parte.
Vlogurile personale
Cum ar trebui sa fie: O persoana se pune in fata camerei si discuta despre viata personala, preferinte muzicale, idei, etc. Suna usor, nu? Chiar este. Nu trebuie sa fii geniu ca sa faci asa ceva. Dar unde e problema? Cei care fac treaba asta trebuie sa fie interesanti, nu? sa fie altfel fata de restul, sa aibe activitati, sa mearga in locuri interesante. Sa fie cineva care sa te inspire.
Ce fac romanii: Promoveaza banalitatea, stilurile de viata sedentare si copii care nu se deosebesc cu nimic fata de restul multimii, nu sunt extraordinari in nici un fel si nu au nici o calitate la care sa poti aspira. Sunt doar oameni care dau din gura de dragul de a da din gura si care au o parere foarte buna despre ei insisi.
Vlogurile comentariu
Cum ar trebui să fie: E plin internetul de vloguri de tip comentariu, majoritatea au pattern-uri bine stabilite. Un om, care-și exprimă opiniile personale față de video-uri, știri, fenomene sociale.
Ce fac românii: Nu e problematic faptul că se copiază stilul vlogurilor de acest tip, e chiar un lucru bun, se standardizează oarecum formatul și oamenii știu la ce să se aștepte. Problema apare atunci când cei care le fac pe lângă stilul video mai copiază și glumele și personalitatea celor care au inventat stilul. Iarăși nu se promovează individualismul, se promovează conformismul.
Sketch-urile
Cum ar trebui să fie: Cum vrea prazul tău, tu îl faci, tu alegi, dar trebuie să ai niște standarde.
Ce fac românii: Iarăși copiază. Ce copiază? Melodii străine la greu! Știu că suntem o națiune de pirați, dar chiar în halul ăsta? Partea și mai tristă e că le merge și datorită unor melodii sau imagini care nu sunt ale lor ajung destul de populari și sunt destul de apreciați. O altă problemă ar fi glumele. Sunt atât de reciclate că nu mai au nici un haz și totuși românii dau din palme de fiecare data când le aud? De ce? Pentru că sunt familiare. Dar vreau să vă întreb, ce valoare mai are o glumă dacă o faci de 100 de ori? Pe lângă asta, am observat că e foarte la modă să bagi la înaintare gagici care nu au nici o treabă cu filmatul, nu sunt în stare să lege două cuvinte fără să le iasă fals, doar pentru că sunt considerate "bunăciuni" și românii, bineînțeles, pun botul.
Ce s-a intamplat cu inovația?
Inovația e moartă. Nu există, cel puțin nu la români. Promovăm conformismul, prostia și banalitatea. De ce? Pentru că ne aduce aminte de noi și pentru că știm că suntem limitați, nu aspirăm la nimic și orice pare diferit, automat e câh.
Taci bă din gură că nu ești ușă de biserică.
Nici nu m-am lăudat că aș fi, dar mereu am încercat să fac lucruri noi, am aspirat către a mă îmbunătății și nu am furat niciodată melodii.
Opinii?
N-ar strica niste exemple de vloguri si sketchuri bune si rele.
RăspundețiȘtergereUite un exemplu vechi vechi al unui tip simpatiiiic care imi pare rau ca nu mai filmeaza: http://www.youtube.com/watch?v=vw3RuSgR7bs
Apoi mediocritate si banal si naspa e si peste tot in afara, dar normal ca nu te uiti la vloguri germane cu 200 vizualizari si 88% thumbs down.