joi, 30 mai 2013

De ce românii piratează pe rupte și nu o să se oprească în curând


Hai să o zicem împreună: Sunt român și piratez pe rupte și mă-ta mi-o su... Eu știu asta, tu știi asta, autoritățile știu asta, companiile de software știu asta și conform unui studiu din 2011, peste 60% din români recunosc că pirateaza sofware. Restul, ori au bani de aruncat ori le e frică să nu-i ia autoritățile pe sus 

De ce piratează românii?  

Lipsa de bani și puterea de cumpărare slabă 

Trăim într-o țară în care salariul minim pe economie este de 800 de lei. Tot la noi în țară o licență de windows costă 500 de RON, un joc nou pentru PC costă între 100 și 200 de RON, iar o licență de office 2010 (varianta pentru studenți) costă 500 de RON. Prețuri asemănătoare găsim și în străinătate raportate la salarii minime mult mai mari. 

Accesibilitatea materialelor piratate

Din cauza prețurile ridicate, românii au devenit maeștrii în ale programelor de sharing p2p, de la dc++ la torrente, găsești absolut tot ce ai nevoie fără să fii nevoit să scoți vreun leu din buzunar. E ușor și gratis. 

Sticking it to the man

E foarte clar că nu prea le pasă companiilor software de piața românească, așa că de ce să ne pese nouă de ei?  


Argumente pro și contra.

Pro:  *Nu dai nici un ban și beneficiezi de orice vrei, oricând vrei, fără să ai griji dacă îți permiți nu știu ce soft. 
        *Trimiți un mesaj companiilor care fac software-urile respective că nu ai de gând să plătești prețuri atât de mari și cu puțin noroc, după o perioadă o să se simtă și o să vrea să participe și pe piața românească cu prețuri competitive. 
          
Contra: *E considerat furt, chiar dacă nu aveai de gând să cumperi soft-ul respectiv. 
            *Atragi asupra ta atenția autorităților. 
            *Perpetuezi imaginea românilor de cerșetori incapabili de muncă 
            
Ce cred eu despre asta:

Nu sunt împotriva pirateriei pentru că trimite un mesaj, și anume, adaptați-vă pieței. Nu le cauzați nici un prejudiciu dacă nu plănuiați să cumpărați soft-ul. Evident companiile sofware trâmbițează în sus și în jos că pierd o grămadă de bani din cauza pirateriei dar nu este adevărat. Din cauza prețurilor, mulți nu aveau de gând să cumpere produsele respective oricum, dar companiile nu au cum să măsoare treaba asta, știu doar că mulți piratează, habar n-au câți dintre cei care fură ar fi cumpărat produsul și câți nu.  
Noroc cu servicii precum steam, așa mai prindem și noi o reducere dar tot nu e destul. Nu ar trebui să fim obligați să cumpărăm doar chestiile aflate la reducere. Ce suntem noi, sărăntocii Europei? Cam suntem, dar asta nu înseamnă că le dă dreptul să ne ignore. Vor banii noștri? Atunci să ne ofere prețuri speciale, ar pierde mult mai puțini bani și am intra și noi în legalitate. Toată lumea câștiga. 

Opinii?



2 comentarii:

  1. Nu uita de Steam de pe care cumpara o groaza de gameri romani pentru ca, in primul rand, accepta banii romanilor (spre deosebire de multi altii) si apoi pentru ca jocurile sunt ieftine - iar la reduceri chiar dirt cheap.

    Dac-ar fi mai multe companii ca Steam care faciliteaza accesul la produsele digitale, s-ar reduce zdravan numarul celor ce pirateaza.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Noroc cu servicii precum steam, așa mai prindem și noi o reducere dar tot nu e destul." e in articol :).

    RăspundețiȘtergere