marți, 11 decembrie 2012

Evenimentul Zilei certat cu matematica

Astăzi site-ul evz.ro ne învață cum să nu luăm corijența la matematică.  După ce au publicat rezultatele unui exit-poll făcut de CSOP (Centrul pentru Studierea Opiniei și al Pieței) i-au adăugat titlul "Votantul USL, bătrân și de la țară" ceea ce m-a făcut curios. Nu pentru că aș fi votat cu USL și nu sunt boșorog, nu are nici o relevanță, am fost curios să văd și eu cum au ajuns la concluzia asta. Poate chiar e adevărat. Nu mare mi-a fost mirarea că îndrugă baliverne când am găsit următorul paragraf: 

"Susţinătorii USL au peste 55 de ani
Jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-29 de ani, au pus ştampila în dreptul USL, 21% ARD, 12% PP-DD şi 5% UDMR. Cei mai mulţi dintre susţinătorii USL la aceste alegeri (59%) au peste 55 de ani. Din această categorie de vârstă doar 16% au susţinut ARD, 9% PP-DD şi 5% UDMR. Persoanele cu vârste între 30-54 de ani au votat într-o proporţie de 21% pentru ARD, 53% pentru USL şi 10% pentru PP-DD."

Hmm, mă întreb, de ce peste tot, evident, nu numai în acest paragraf, procentele sunt afișate în ordine descrescătoare, de la cel mai mare la cel mai mic, dar în ultima propoziție din acest paragraf sunt pe dos. Măi, poate au greșit oamenii, dar dacă mă uit mai bine, nu se potrivește titlul cu paragraful. Putem vedea că jumătate dintre tineri au votat cu USL, o să presupun că 50%, ținând cont că jumătate nu-i procent,  59% din persoanele peste 55 de ani au votat USL și 53% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 54 de ani au votat tot USL. 59% și 53%, nu sunt procente foarte diferite, dar nu ne putem da seama de diferență dacă nu știm câți din cei intervievați au avut peste 55 de ani și câți mai puțin de atât. Din fericire evz furnizează următoarea imagine: 

Și acum nu putem decât să ne punem întrebarea: Este 59% din 41% mai mare decât 53% din 46%? 
Dacă ar fi să ghicesc aș spune că nu. Din fericire avem și numărul de persoane pe care s-a făcut studiul, 22862. Din calcule reiese că 5530 de oameni peste 55 de ani au votat cu USL iar 5573 cu vârste cuprinse între 30 și 55 de ani au votat la fel. Deci ținând cont de cifre, votantul USL nu e tocmai bătrân. Dar este oare țăran? Da și nu. Dar nu ar trebui să vă mire acest lucru atâta timp cât știți că sunt mult mai multe așezări sătești decât orașe în țara noastră. Probabil că cei de la evz au vrut să ne arate că ne-au decis soarta țăranii bătrâni și needucați. Tot ce pot să le spun e: Bine ați venit în democrație, unde toți cetățenii au drepturi egale indiferent de statut sau cunoștințe acumulate. 

Sursa:
evz.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu