vineri, 26 octombrie 2012

Epidemia Dansului

Pe evz.ro găsim un articol despre niște elevi de la o școală din New York care suferă de o boală necunoscută, cu simptome similare sindromului Tourrete. Cei care se ocupă de caz o aseamănă cu Boala Dansului. 

Nu sunt sigur de veridicitatea acestor informații ținând cont că vin de pe dailymail, un tabloid britanic, dar sunt curios ce înseamnă această boală a dansului și pentru asta voi face puțin research.

Ce se știe de Boala Dansului? 

Boala Dansului, cunoscută și ca Mania Dansului sau Epidemia Dansului, a originat în Europa, în secolul 14.  Epidemia afecta atât bărbați cât și femei, care dansau până când leșinau din cauza oboselii. Unii spun că dansul  ar fi făcut parte din ritualuri ale unor culte religioase, alții că stresul,sărăcia și lipsa de fericire i-a împins pe oameni să facă așa ceva dar nu se știe nici astăzi ce a cauzat această epidemie.  

Cea mai cunoscută manifestare a acestei boli a avut loc la Strassbourg în anul 1518, când o femeie, Frau Troffea a început să danseze cu fervoare pe una din străzile orașului, dans care a durat între 4 și 6 zile. Într-o săptămână 34 alți oameni i s-au alăturat în dans, iar într-o luna s-au adunat în jur de 400 de dansatori. Mulți dintre aceștia au murit de oboseală, atacuri de cord sau infarct. 

Autoritățile de la acea vreme au căutat sfatul doctorilor locali care au exclus efectele supranaturale ca fiind cauza și au ajuns la concluzia că dansul este o boală naturală cauzată de sânge fierbinte. Autoritățile, în loc să prescrie vreun tratament, au încurajat dansul, crezând că doar dansul până la leșin îi va vindeca pe cei afectați de boală. Așa că au angajat muzicieni și au construit și o scenă de dans pentru cei afectați. 

Mania Dansului a dispărut complet până la jumătatea secolului 17, lăsând în urmă mai multe întrebări decât răspunsuri. 

Care sunt șansele ca această epidemie să revină? 

Habar n-am sincer, dar judecând după perioada în care a avut loc, foarte puține. Cel mai probabil a fost o manifestare a perioadei, care după cum știți, a fost o perioadă foarte sumbră pentru umanitate, marcată de boli și sărăcie. Ținând cont de  numărul de cluburi din toată lumea și de câte petreceri au loc zilnic, pe tot globul, aș spune că este foarte improbabil că oamenii să simtă nevoia să danseze mai mult decât dansează deja. Oricât de rău am duce-o, nu o vom duce niciodată la fel de rău ca în evul mediu, decât dacă se întâmplă ceva (de ex. încă 5 ani cu Băsescu președinte)  și regresăm vreo 500 de ani, atunci chiar că am belit-o. 

Sursa: evz.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu