joi, 25 octombrie 2012

Halloween-ul, ce înseamnă și unde să-l petreceți

Iaca, miercurea viitoare, pe 31 octombrie e Halloween-ul. Încă o sărbătoare americană care s-a strecurat la noi în societate, sub influența culturii consumeriste. De data asta în loc să mă plâng, m-am gândit să mă educ cu puțin research și în același timp să vă ofer și vouă, celor care sunteți la fel de ignoranți ca mine, câteva informații despre Halloween.  

Termenul de Halloween a fost folosit pentru prima oară în Scoția secolului 16,  cu referire la noaptea dinainte de All Saints Day, o sărbătoare catolică, care are loc pe 1 noiembrie, în onoarea tuturor sfiintilor cunoscuți și necunoscuți. La fel ca și Crăciunul, Halloween-ul, deși este o sărbătoare creștină, are origini păgâne. Celții aveau o sărbătoare asemănătoare, cu numele de Samhain (Summer's End) în care, sărbătoreau sfârșitul recoltei și se pregăteau pentru sezonul întunecat, iarna. În această zi, se credea că se deschide un portal către lumea de dincolo, prin care sufletele celor morți și alte creaturi precum zânele, pătrund în lumea noastră.  Aici se zice că a originat și folosirea de costume, pe care celții le foloseau ca deghizări pentru a se ascunde de spiritele rele.  Sărbătoarea a ajuns în Statele Unite de abia în secolul 19, adusă de irlandezii imigranți și nu s-a asimilat în societate până la începutul secolului 20. 

Retrag ce am spus, nu este deloc o sărbătoare americană, ci doar o sărbătoare propagată în lume de către capitalism și globalizare.  

În orice caz, ce înseamnă Halloween-ul pentru români? Nu mare lucru. Câteva petreceri tematice pe ici pe colo, costume scumpe prin magazine și cam atât. Nu există tradiție, nu există folclor, doar niște oameni care caută o scuză să se îmbrace ciudat și să petreacă. Cum nu e nici pe aproape cea mai proastă scuză de a petrece, uitați aici o listă cu evenimente organizate cu ocazia Halloween-ului din București. 

Hmm, să mă duc oare costumat în Joni de Halloween? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu