marți, 9 octombrie 2012

50% din români nu citesc decât ambalajul de la shaorma



Conform unui sondaj realizat de Institutul Român de Studii Sociale, 50% din cei întrebați nu au citit nici măcar o carte în 2012.  

Mi-ar plăcea să știu care a fost eșantionul pe care s-a făcut cercetarea și unde a fost publicat sondajul, dar realitatea.net, cei care au publicat știrea, nu au binevoit nici să-l mentioneze și nici să dea o sursă online. Sunt convins că nu e prima dată când apare un sondaj în presă fără aproape nici un detaliu despre cum a fost făcut și de cine a fost făcut. E suficient că a fost făcut de "experți". Păi dacă sunt experți, știu ei ce au făcut acolo, nu? Așa că taci din gură și înghite ce-ți spunem fără să comentezi! 

"Datele",aparent secrete, ale acestui sondaj arată că nici cei tineri și nici cei în vârstă nu au mai pus mâna pe cărți. O treime dintre cei între 18 și 30 de ani nu au mai citit nimic. Același lucru se spune și de jumătate dintre cei până în 50 de ani. Iarăși, aceeași poveste, eșantionul nu este menționat și doi-trei oameni nu sunt reprezentativi pentru tot restul țării.  

Dar hai să ne prefacem că există un eșantion reprezentant pentru populație și că suntem înconjurați de analfabeți. Trebuie, totuși, să luăm în considerare și lectura online.  Doar pentru că nu citești cărți, nu înseamnă că nu citești nimic. Da! Se pune și ambajalul de la shaorma, dar doar dacă scrie numele shaormeriei pe el.  


Revenind la articol, mai aflăm și că au scăzut numărul vânzărilor de cărți tipărite cu până la 50% față de 2007 dar în același timp a crescut numărul de posesori de e-readere. Cred și eu, comparativ, cărțile digitale sunt mult mai ieftine față de cele tipărite, din motive evidente. Pe lângă asta, posesorii de e-readere au și o tonă de lectură gratuită.  

Suntem înconjurați de lectură, vrem nu vrem, mai ales dacă navigăm internetul zilnic și acolo unde e incultură, nu e din lipsă de citit, e din lipsă de educație. Da, educația se realizează cu ajutorul cărților dar și cu ajutorul școlilor, și la noi, sistemul educațional e la pământ. Cititul nu e numai o chestie pe care o fac oamenii culți, este și un reflex pe care îl capeți în urma unei educații reușite. 
Reflex, care, personal, nu l-am căpătat de la școală. În generală și la liceu, am fost învățat să citesc critici și rezumate, nu am fost încurajat să-mi formez o opinie, nu m-a întrebat niciodată nici măcar un profesor cum mi s-a părut cartea, în schimb toți s-au așteptat să le spun cuvânt cu cuvânt rahaturile îndrugate de alți critici literari.  Evident că nu am căpătat o plăcere pentru a citi, dar cu timpul, am găsit și această plăcere, plăcere care fără internet nu cred că aș fi căpătat-o. Plăcere de care mulți nici n-au timp. Când naiba să mai citești când pleci la muncă dimineață la 8 și te întorci seara la 7 obosit de nu știi ce-i cu tine? Ce naiba să mai citești când o carte noua poate să coste și până la 150 de lei și te chinui să trăiești cu un salariu entry level din care trebuie să plătești și  
chiria și utilitățile și să te și hrănești. În orice caz, citiți măcar instrucțiunile de pe o sticlă de șampon în timp ce vă căcați și o să fie totul ok. 

Sursa: realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu